משלה לגבי הזכאות: נכות כללית, נכות מעבודה, לידה ואימהות, אבטלה וכיוצא בזה. במשרד מרדכי ואבי רסיוק עוסקים בענייני פגיעות גוף, לרבות תאונות ומחלות, ולפיכך מטפלים בעיקר בנושאים של נפגעי עבודה, נכות כללית (כולל בילדים), נפגעי איבה וגמלת ניידות.
מה עושים כשנזקקים להגיש תביעה לביטוח לאומי, ובמה עוזר עורך דין?
בניגוד לחברות למימוש זכויות רפואיות שאינן מעניקות ייעוץ משפטי, עורך הדין מוסמך לייעץ מהו ההליך המתאים במוסד לביטוח לאומי ולאיזה מחלקה יש לפנות. עורך דין לנזקי גוף רשאי לייצג נפגע בפני ועדה רפואית, והוא אף עשוי לייצג את הנפגע בתביעה בבית הדין לעבודה כנגד המוסד לבביטוח לאומי. החברות למימוש זכויות רפואיות אינן מורשות להעניק ייעוץ משפטי וייצוג משפטי.
בכל תיק, בוחנים אנשי המשרד את החומר ומחליטים בשיתוף עם הלקוח מהי דרך הפעולה המתאימה ביותר למקרה הספציפי שלו. במידת הצורך, הנפגע יופנה לקבלת חוות דעת רפואיות לצורך תמיכה בתביעה מול המוסד לביטוח לאומי, כמו גם סיוע במילוי הטפסים בדרך הנכונה על מנת להימנע מטעויות שעלולות לעלות ביוקר.
הליכים נפוצים בהם מטפל משרד עורכי דין מרדכי ואבי רסיוק:
- הכרה בתאונת עבודה, כולל הגשת תביעה לבית הדין לעבודה, לרבות במקרים של מיקרוטראומה, התקף לב או אירוע מוחי.
- ועדות רפואיות לנפגעי עבודה
- ועדות רפואיות במסגרת נכות כללית וילד נכה
- גמלת ניידות, פולו, גזזת
מהן הסיבות העיקריות להגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי?
מרבית התביעות למוסד לביטוח לאומי הן תוצאה של קושי כלכלי שנגרם לתובע עקב מצב רפואי, לעתים פתאומי, שפוגע בתפקודו ומקשה עליו להתפרנס. וכך, מחלות, תאונות עבודה, תאונות דרכים ופציעות אחרות שעלולות לפגוע קשה בכושר העבודה הן סיבה מרכזית להגשת תביעה לביטוח לאומי. זאת, כמובן, מעבר לתביעות אחרות, כגון דמי אבטלה, קצבת ילדים וכדומה, אשר אינן בהכרח קשורות לתאונות או מחלות.
מהן התביעות הנפוצות ביותר לביטוח לאומי?
כיצד מגישים תביעה לביטוח לאומי?
הצעד הראשון הוא להחליט איזו תביעה מגישים ולוודא שבחרתם בתביעה שתאפשר לכם למקסם את הזכויות שתוכלו לקבל. המוסד לביטוח לאומי מחולק לענפי ביטוח מסוגים שונים ולא פעם פגיעה מסוימת יכולה להתאים ליותר מענף ביטוחי אחד. לכן, חשוב מאוד כבר בשלב הראשון לבדוק לאיזו תביעה יש את הסיכויים הטובים ביותר להתקבל ובאיזה ענף ניתן יהיה למצות את מירב הזכויות הביטוחיות. התייעצות עם עורך דין המתמחה בתביעות לביטוח לאומי היא קריטית כבר בשלב זה.
מה צריך לעשות לאחר ההחלטה על סוג התביעה לביטוח לאומי?
בשלב השני יש למלא את הטופס המתאים בביטוח לאומי, ולצרף אליו את כל התיעוד הרפואי הנוגע לפגיעה. מומלץ במקרים רבים גם להצטייד בחוות דעת רפואיות התומכות בתביעה. בשלב הבא, מרבית התובעים מוזמנים להציג את המקרה שלהם בפני ועדה רפואית, שקובעת את דרגת הנכות הרפואית ורמת הפגיעה בכושר ההשתכרות שהם סובלים ממנה (מה שידוע כ"אחוזי נכות"), ולאילו קצבאות וזכויות נוספות הם זכאים.
מהי קצבת נכות כללית?
נכות כללית היא כל סוג נכות שנגרמה כתוצאה מתאונה, מחלה או פגם מולד למעט תאונות עבודה ומחלות מקצוע. באופן כללי ניתן לומר קצבת נכות כללית היא גמלה חודשית שמשולמת למי שנפגע כושר ההשתכרות שלו ב-50 אחוז לפחות עקב נכות גופנית, שכלית או נפשית, ושנקבעה לו נכות רפואית של 60 אחוז לפחות. על פי דרגת הנכות, ביטוח לאומי קובע את דרגת אי הכושר של התובע, אשר מייצגת את הפגיעה בכושר ההשתכרות. סכום הקצבה תלוי ישירות בדרגת אי הכושר.
מה תפקידו של עורך דין מומחה לתביעת נכות כללית בביטוח לאומי?
תפקידו של עורך הדין הוא להשיג עבורכם את מירב הזכויות הניתנות על ידי הביטוח הלאומי. בדומה לתביעות אחרות, תפקידו של עורך הדין בתביעת נכות כללית הוא ללוות ולהנחות אתכם לאורך כל מסלול התביעה, לוודא שהתיעוד הרפואי שלכם שלם ומוצג באופן שהוועדה הרפואית תתייחס אליו ברצינות, להשיג חוות דעת רפואיות תומכות, לוודא שהמידע הרפואי קושר בין הפציעה או המחלה לבין רמת התפקוד שלכם, לייצג אתכם בוועדה הרפואית ולפעול במלוא המרץ עד שימוצו זכויותיכם.
שכר טירחה עורך דין ביטוח לאומי
על פי תיקון לחוק הביטוח הלאומי, שכר הטירחה של עורך הדין ייקבע על פי רוב באחוזים מתוך הקצבה החודשית או המענק החד-פעמי (כפוף למספר חריגים).
משרד עורכי דין מרדכי ואבי רסיוק גובה שכר טירחה בהתאם לחוק זה.
שאלות נפוצות לגבי פיצויים מהמוסד לביטוח לאומי:
ראשית, יש לוודא שעורך הדין אכן מתמחה בתביעות מול הביטוח הלאומי באופן יומיומי. מומחיותו של עורך דין החולש על תחומים רבים נוספים לעולם לא תהיה מעמיקה כמו זו של מי שעוסק בביטוח הלאומי כדבר שבשגרה. בנוסף, רצוי לבחור עורך דין שיש לו היכרות מספקת עם העולם הרפואי ושיוכל להעריך את סיכויי התביעה והמסלול הנדרש על בסיס הדוחות הרפואיים. לבסוף, וחשוב לא פחות – המלצות מלקוחות קודמים הם כלי עזר מצוין בבחירת עורך הדין.
תביעת זכויות מהביטוח הלאומי היא תהליך מורכב, שעלול להסתיים במפח נפש עקב דחייה או קבלת קצבה מצומצמת. בנוסף, הוועדות הרפואיות של המוסד עמוסות עבודה, מקדישות לכל תובע זמן קצר בלבד ולא תמיד חבריהן מסבירים פנים לתובע.
עורך דין מומחה בביטוח הלאומי, המכיר את מסלולי התביעה ואת המכשולים הטמונים בהם, יידע לנווט את התביעה כך שתעבור את כל המסלול כנדרש, יסייע בהכנת התיעוד הרפואי וחוות הדעת הרפואיות, ייצג את התובע באופן משכנע מול הוועדה הרפואית וימקסם את הזכויות שתוכלו לקבל מביטוח לאומי.
אם אין מדובר בתאונה פעוטה, אז כן. עורך הדין יכול לסייע ולהגדיל את הסיכוי להכרה בתאונה ו/או לקבלת הנכות המגיעה, בייחוד ומדובר בנזקי גוף.
צוות המשרד בוחן כל תיק, ובהתאם לכך מייעץ האם כדאי לגשת לוועדה עם ייצוג משפטי של עורך דין.
- על החלטת הוועדה ניתן להגיש ערר בפני ועדה לעררים.
- על החלטת הוועדה לעררים ניתן לערער בעניינים משפטיים לבית הדין האזורי לעבודה.
- גם במקרה של דחיית התביעה להכרה בתאונה או במחלת מקצוע, ניתן לפנות לבית הדין האזורי לעבודה. הליך זה נקרא "תובענה" ולא ערעור.
- על החלטות בית הדין האזורי לעבודה ניתן לערער לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים.
על פי תיקון לחוק הביטוח הלאומי, שכר הטירחה של עורך הדין ייקבע על פי רוב באחוזים מתוך הקצבה החודשית או המענק החד-פעמי (כפוף למספר חריגים).
משרד עורכי דין מרדכי ואבי רסיוק גובה שכר טירחה בהתאם לחוק זה.
החוק הסדיר גם את אופן התשלום של שכר הטרחה, כך שניתן לחלק אותו לתשלום ראשון של עד 60 אחוז מהסכום שהתקבל והיתרה בתשלומים חודשיים בשיעור של עד 25 אחוז מהקצבה החודשית לכל תשלום, עד למלוא התשלום.